ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 1η Νοεμβρίου - "Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων" - ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
ePR.gr - Υπηρεσία Δημοσίευσης Δελτίων Τύπου και Εκδηλώσεων
Έκδοση 2.0 ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | ΕΤΑΙΡΙΕΣ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ | ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ | ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ | ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ | RSS

Κατηγορίες Δραστηριότητας
Αθλητισμός
Αυτοδιοίκηση - Τοπικά
Αυτοκίνηση - Μεταφορές
Βιομηχανία
Διάφορα
Εκπαίδευση - Εργασία
Κατασκευές - Real Estate
Κοινωνία
Κράτος - Δημόσιοι Φορείς
Λιανικό-Χονδρικό Εμπόριο
Οικονομία - Χρήμα
Πολιτική - Κόμματα
Πολιτισμός - Τέχνες
Τεχνολογία
Τουρισμός - Ναυτιλία
Υγεία
Υπηρεσίες
Ψυχαγωγία
Θεματικές Ενότητες
Ανθρώπινο Δυναμικό
Διακρίσεις & Βραβεία
Διάφορα
Εκδηλώσεις
Ερευνες & Μελέτες
Νέα Προϊόντα & Υπηρεσίες
Συμμετοχές/Εξαγορές
Συνεργασίες
ΧΑ: Ανακοινώσεις προς ΧΑ
ΧΑ: Αποτελέσματα Εταιρειών
ΧΑ: Γενικές Συνελεύσεις
ΧΑ: Εταιρικές Πράξεις
ΧΑ: Μεταβολές Ποσοστών
Χορηγίες/Διαφημίσεις
Εταιρίες/Οργανισμοί
Αλφαβητικός Κατάλογος
Ανά Δραστηριότητα
Εισηγμένες στο ΧΑ
Αρχείο
Δελτίων Τύπου
ΕκδηλώσεωνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝRSS Feed Δελτίων Τύπου Εταιρίας / Οργανισμού

1η Νοεμβρίου - "Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων"

Ημερομηνία Δημοσίευσης: Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009 - 05:33

Θεματική Ενότητα: Διάφορα

Εκτυπώστε το Στείλτε το με email Φυλάξτε το Αρχείο PDF

9μηνος απολογισμός μεταμοσχευτικής δραστηριότητας

Ελλάδα 2009

Η κατά 53% αύξηση στους εγγραφόμενους Δωρητές Οργάνων για το 2009,

υποδηλώνει τη σημαντική διεύρυνση της αποδοχής

της Ιδέας της Δωρεάς Οργάνων από τους Έλληνες Πολίτες

Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ανακοινώνει την αύξηση κατά 53% της εγγραφής των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών Οργάνων για το 2009 , επιβεβαιώνοντας τη συνεχή διεύρυνση της αποδοχής της δωρεάς οργάνων από τους Έλληνες πολίτες. Συγκεκριμένα, το πρώτο 9μηνο του 2009, 3.096 πολίτες αιτήθηκαν και απέκτησαν την Κάρτα Δωρητή Οργάνων, ενώ κατά το ανάλογο διάστημα του 2008 και του 2007, ο αριθμός των πολιτών αυτών μόλις έφτανε τα 1.745 και 1.721 άτομα αντίστοιχα.

Το γεγονός της αξιοσημείωτης αυτής αύξησης στους Δωρητές Οργάνων καθίστά λιγότερο ανησυχητική την ελαφρά κάμψη στον αριθμό των πραγματικών δοτών οργάνων και των πραγματοποιημένων για το 2009 μεταμοσχεύσεων, υπό την έννοια ότι η μείωση αυτή δεν οφείλεται σε άρνηση των πολιτών, αλλά σε οργανωτικούς κυρίως λόγους που έχουν να κάνουν με την λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα μέχρι στιγμής για το 2009, 60 δότες οργάνων έχουν χαρίσει ζωή σε 131 μεταμοσχευθέντες ασθενείς, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 195 μεταμοσχεύσεις από 73 δότες. Από τις 131 μεταμοσχεύσεις φέτος οι 96 αφορούν μεταμόσχευση νεφρών, 28 μεταμόσχευση ήπατος, 4 μεταμόσχευση καρδιάς, 2 μεταμόσχευση πνευμόνων και 1 διπλή μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων συνεχίζει αδιάκοπα το έργο της προώθησης της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων. Μέσα από τη στοχευόμενη του δραστηριότητα ενημερώνει και εκπαιδεύει, τόσο το κοινό, όσο και την ιατρική κοινότητα επιδιώκοντας τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών φορέων. Ταυτόχρονα οφείλει πολλά στη συνεργασία του με τους ιατρούς των Μ.Ε.Θ., οι οποίοι και επιτελούν έργο δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών, αλλά και σημαντικό για τη σωτηρία συνανθρώπων μας, καθώς και στη συνεργασία του με τους εθελοντικούς συλλόγους και με τους συλλόγους αιμοδοτών της χώρας, οι οποίοι αποτελούν εφαλτήριο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τη Δωρεά Οργάνων.

Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίστηκε το σύστημα καταγραφής των δωρητών οργάνων, δημιουργώντας ένα αρχείο δυνητικών δοτών ακόμα πιο έγκυρο, εύχρηστο και αποτελεσματικό. Παράλληλα, ανανεώθηκε και η κάρτα δωρητή οργάνων, η οποία έχει τη μορφή πλαστικής κάρτας και εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι παλαιότερες κάρτες δωρητών οργάνων ισχύουν κανονικά, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν την επανέκδοση της κάρτας τους στη νέα της μορφή.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητής κος Αλκιβιάδης Κωστάκης, δήλωσε σχετικά: «Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ευαισθητοποιημένος και όλο και θετικότερος απέναντι στο θέμα της δωρεάς οργάνων και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες επιζητούν την ενημέρωση, άρουν φοβίες και προκαταλήψεις και δηλώνουν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν ασθενείς συνανθρώπους τους μετά θάνατον. Ωστόσο, σημειώθηκε ελαφρά κάμψη για τις μεταμοσχεύσεις το πρώτο 9μηνο 2009 και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει όλους και να μας εφιστά την προσοχή σε όλους τους κρίκους της μεταμοσχευτικής αλυσίδας, που ξεκινά από τη θετική στάση του απλού πολίτη, η οποία μέσα από την έγκυρη ιατρική γνώση και τη συνεργασία όλου του συστήματος υγείας, επιστρέφει ως δώρο ζωής πάλι στο κοινωνικό σύνολο. Πολλές ζωές χάνονται περιμένοντας στη λίστα αναμονής. Ταυτόχρονα όμως χάνονται και ζωές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την ελπίδα για οποιονδήποτε από εμάς κάποια στιγμή. Η μεταμόσχευση πρέπει να αφορά όλους μας, από τους γιατρούς που πραγματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις, μέχρι ολόκληρη την ιατρική κοινότητα, από τους απλούς πολίτες μέχρι το Υπουργείο. Πρέπει όλοι μαζί αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά να ενεργοποιηθούμε και να προωθήσουμε τη δωρεά οργάνων, να σώσουμε ακόμα περισσότερες ζωές!»

- τέλος δελτίου τύπου -

Σύντομο Προφίλ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ιδρύθηκε το 1999 ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Ε.Ο.Μ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η ανάπτυξη και η επικοινωνία του μεταμοσχευτικού προγράμματος στη χώρα μας καθώς και η ενημέρωση του κοινού γύρω από τον τομέα της μεταμόσχευσης με στόχο τη διάδοση της ιδέας Δωρεάς Ιστών και Οργάνων τόσο σε εθνικό όσο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Όνομα: Πέγκυ Μουτζούρη
Εταιρία: IKON BBDO
Διεύθυνση Email: pmountz@ikon.bbdogroup.gr


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την αναλυτική online παρουσίαση της εταιρίας/οργανισμού ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ στο ePR.gr.

προσθέστε αυτό το δελτίο τύπου στις ακόλουθες ιστοσελίδες:
Delicious Digg reddit Facebook StumbleUpon Bobit


Είσοδος Μέλους
Όνομα Χρήστη:

Κωδικός Πρόσβασης:
    Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν είστε ακόμα μέλος;
Δωρεάν Εγγραφή Μέλους
Είστε Δημοσιογράφος;
Γίνετε Press Member δωρεάν!

Μάθετε περισσότερα για το ePR.gr
Μάθετε πως να χρησιμοποιήσετε το ePR.gr για να δημοσιεύετε τα δελτία τύπου σας!
Συγκριτικός πίνακας με τα επίπεδα συνδρομών για εταιρίες/οργανισμούς στο ePR.gr
Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQ)
Σύντομη παρουσίαση του ePR.gr σε μορφή PDF


Αναζήτηση στο ePR.gr
Δελτία Τύπου Εταιρίες Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων
Ετήσιο Ημερολόγιο >>

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
Εξαγορά της Hostingservices.gr από την TopHost.gr
TOPHOST
07-06-2013 07:40
Βάση Ντους Perspective – Ευέλικτο και προσιτό Design
TEUCO GUZZINI
14-05-2012 05:07
Πράσινος Γάμος και Αρωματικά Φυτικά Κεριά Σόγιας:
NIMBUS CANDLES
14-04-2011 08:08
Έκθεση Πολιτικής: Επισκόπηση των Σύγχρονων Ευρωπαϊκών Πολιτικών και καλών Πρακτικών για την Προώθηση της Γυναικείας βΕπιχειρηματικότητας στην Ευρώπη
ΜΙΛΗΤΟΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
28-02-2011 09:45
Νέα αρωματικά έλαια & νέο αρωματικό φυτικό προϊόν: Ταξιδιωτικό Κερί Σόγιας
NIMBUS CANDLES
06-01-2011 12:10

Google
Ταυτότητα | Συχνές Ερωτήσεις | Υπηρεσίες | Διαφήμιση | Συνεργάτες | Όροι Χρήσης | Προσωπικά Δεδομένα | Αναδημοσίευση Περιεχομένου | Επικοινωνία
Πακέτα Business Account | Εγγραφή Μέλους | Εγγραφή Press Member

© 2006-2010 by Contact Solutions
ePR.gr: Δωρεάν Υπηρεσία Δημοσίευσης Δελτίων Τύπου, Ανακοινώσεων και Εκδηλώσεων
Την ευθύνη για το περιεχόμενο του ePR.gr έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη του και οι πιστοποιημένες εταιρίες/οργανισμοί.
Το ePR.gr δεν επεμβαίνει στο περιεχόμενο τους, διατηρεί όμως το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής περιεχομένου που αντίκειται στους όρους χρήσης της υπηρεσίας.